Slujbă misionară în Parohia Draxini - Bălușeni

Arhiepiscopia Iașilor Februarie 17, 2020   Autor: Constantin Ciofu

Alături de enoriaşii parohiei, au mai participat peste o sută de credincioşi din Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoşani. „Împreună cu părintele paroh Dumitru Chelariu și cu părintele slujitor Ovidiu Lăzărescu, am săvârșit slujba Paraclisului, iar Corul Misionar „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoșani a oferit răspunsurile la strană. În cuvântul de învățătură, am îndemnat pe creștini ca, în timpul vieții pământești, să pășească pe calea ce duce la mântuire. Acest drum nu poate fi decât Mântuitorul nostru Iisus Hristos, care mărturisește: «Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine» (Ioan 14, 6). Este foarte important să nu înstrăinăm averea credinței noastre din moși-strămoși, risipind-o într-o țară îndepărtată, lipsită de Dumnezeu, și risipind-o pe lucruri păgubitoare mântuirii sufletului, să ne trezim înfometați de lipsa harului lui Dumnezeu și să pierim dincolo de hotarele Împărăției iubirii lui Dumnezeu. Pentru a ieși dintr-o astfel de stare, avem nevoie de pocăință, adică să ne venim în fire, să mărturisim păcatele și să rămânem în ascultarea lui Dumnezeu. «Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău» este marea şi întâia poruncă. Iar a doua, la fel ca aceasta, «Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi» (Matei 22, 37-39), ne responsabilizează să ne prețuim semenii și să manifestăm față de ei o «dragoste lucrătoare prin fapte bune». Nu poți spune că: «Dacă zice cineva: iubesc pe Dumnezeu, iar pe fratele său îl urăşte, mincinos este! Pentru că cel ce nu iubeşte pe fratele său, pe care l-a văzut, pe Dumnezeu, pe Care nu L-a văzut, nu poate să-L iubească» (I Ioan 4, 20). Prin Sfânta Liturghie descoperim modul de viață ce ne orientează pe calea mântuirii, determinându-ne ca să ne întoarcem spre Părintele nostru Cel Ceresc și să mărturisim: «Iată, acum ce este bun şi ce este frumos, decât numai a locui fraţii împreună!» (Psalmi 132, 1)”, a relatat preotul Petru Fercal, misionar protopopesc al Protopopiatului Botoşani. Părintele paroh Dumitru Chelariu a mulțumit părintelui misionar și tuturor enoriașilor de la Botoșani. La final toată lumea a fost invitată la o agapă frățească pregătită de enoriașii celor două parohii. În acest timp, Corul misionar „Sfântul Ioan Botezătorul” a prezentat un program de cântări patriotice, de cântări închinate familiei și satului românesc.

În Parohia Draxini, comuna Bălușeni, din anul 1989, slujește părintele Dumitru Chelariu, iar din anul 2015 îl are ca preot co-slujitor pe părintele Ovidiu Lăzărescu. Aici locuiesc aproximativ 600 de familii. Biserica acestei parohii a fost ridicată între anii 1896–1902 pe moşia familiei prințului Grigore M. Sturdza.

Satul natal al scriitorului Constantin Dracsin

Satul Draxini (numit în trecut Drăcşini) a luat fiinţă ca aşezare clăcăşească prin veacul al XVIII–lea pe moşia cu acelaşi nume, fostă proprietate a prinţului N. Ghica-Comăneşti. În anul 1920, prin stăruinţa preotului Vasile Soescu, în curtea bisericii s-a construit Monumentul Eroilor, ridicat în cinstea ostaşilor ce şi-au dat viaţa pentru ţară. În satul Draxini, pe 20 iulie 1940, de ziua Sfântului Ilie, s-a născut scriitorul Constantin Dracsin, cu numele real Costache Gugoașă. Din cauza unei crunte maladii din copilărie, poliomielită, nu și-a mai putut folosi mâinile, dar asta nu l-a împiedicat să devină unul dintre cei mai importanți poeți ai Botoșanilor și nu numai. Din copilărie nu și-a mai folosit mâinile, scriind și desenând cu dinții, până la sfârșitul vieții. „El a viețuit în lume 59 de ani, dar a lăsat în urmă o bogăție artistică de excepție. A fost poet, grafician, membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Asociației Artiștilor Plastici Amatori din București. Constantin Dracsin a fost omul care și-a plimbat întotdeauna mânecile în buzunarele goale, pentru că mâinile și le împrumutase îngerilor. Destinul lui Constantin Dracsin s-ar cuveni predat drept lecţie de trăire tuturor celor care, sănătoşi fiind, îşi plâng vieţuirea, dar şi celor care, loviţi de soartă, nu găsesc niciun sens poverii cu care au fost «meniţi». Este înmormântat la Cimitirul Eternitatea, din Botosani”, a mai adăugat părintele misionar protopopesc Petru Fercal.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri